Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

Borba protiv korupcije: ubojstvo ili samoubojstvo? Drugi dio

 Autor: Fairpress

Nakon 20 godina aktivizma i pokušaja uspostave vladavine, čini se da je borba protiv korupcije izgubljena. U posljednjem naporu da se osvijesti zarobljenost društva u različite privatne i političke interese i promijeni tijek procesa, aktivist Munir Podumljak odlučio se na svjedočanstvo o ključnim detaljima koji su doveli do ovakvog stanja. U najavljenoj seriji video uradaka, iznijet će se svejdočanstva, dokumenti i dokazi o isprepletenim privatnim, političkim, financijskim i kriminalnim interesima koji su onemogućili da Hrvatska, Balkan i Europa naprave iskorak iz stanja apatije i davanja zelenog svjetla kriminalnim interesima da osvoje društveni prostor. Zbog čega beskompromisna borba protiv korupcije vodi ubojstvu ili samoubojstvu zaključite sami iz svjedočanstva, svake predstavljene priče, i vašim ukupnim sudom nakon što su sve priče i dokumenti objavljeni. Zbog šire važnosti ove teme i slučajeva koji pokrivaju ne samo Hrvatsku i Zapadni Balkan, već i skoro cijelu Europu i Sjedinjene Američke Države, video svjedočanstvo je na engleskom jeziku. Tekstualni prijevod i praćenje svjedočanstva osigurati će portal Fairpress.eu. Sudjelujte, komentirajte i pratite svaki dan. Ukoliko smatrate da neovisna borba protiv korupcije treba živjeti, pretplatite se na YouTube kanal PSD-a (PSDPartnerstvo), pratite i dijelite priče, ili donirajte. Sve po volji i vašoj savjesti.

(Tekstualno praćenje video svjedočanstva rađeno je na sirovom materijalu koji zbog duljine nije mogao kompletan biti predstavljen u video uradcima, stoga je hrvatski prijevod za nijansu opširniji od video svjedočanstva).

Becoming a target.

U prethodnom videu govorio sam o tome kako je operacija Kameleon pod vodstvom obavještajnih službi uspjela staviti pod kontrolu ključne elemente civilnog društva čineći ga beznačajnim akterom u daljnoj demokratizaciji. Učinci operacije Kameleon vidljivi su i danas. Današnja manifestacija tih davnih aktivnosti detaljno će biti objašnjena u serijalu, postupno stvarajući jasnu sliku. Ucjene, prisila, te omogućavanje materijalne i nematerijalne koristi ključnim akterima civilnog društva, bile su uobičajene taktike koju su koristili operativci Kameleona. Ili, kao u slučaju Darka Jurišića, kada nijedna od navedenih taktika nije urodila plodom, ubojstvo je bilo izvjesna opcija. Ako se pitate na koji način su događaji u maloj državi Hrvatskoj povezani s vašim životima, negdje u zapadnoj Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama – odgovor je: itekako. Samo budite strpljivi, gledajte i pokušajte razumjeti.

Još jedan incident, važan za daljnju priču dogodio se u sumrak kampanje Glas 99. Nevinog građanina, Zorana Dominija, u studenom 1999. godine, na pragu mog ureda, ubila je propelerska granata ispaljena iz vojnog naoružanja. Kako je kasnije pokazala istraga, činilo se da je Zoran Domini slučajna žrtva pokušaja atentata na Vjeka Sliška, jednog od ključnih šefova hrvatskog podzemlja. No granata je promašila metu i eksplodirala ispred Zorana Dominija koji se na tom mjestu zatekao šetajući psa.

Ovaj događaj izazvao je masovna uhićenja praćena televizijskim kamerama i brutalnim scenama. Iako su uhićeni bili pripadnici različitih kriminalnih klanova, meta je prevashodno bio knežijski klan, odnosno kako su ih kolokvijalnomediji prozvali – „Dečki s Knežije“. Iza uhićenja uslijedilo je i suđenje, najveće tog tipa u Hrvatskoj povijesti, koje je vođeno u sportskoj dvorani zatvora Remetinec u Zagrebu, proces danas poznat kao proces protiv „zločinačke organizacije“.  U međuvremenu, dok je mafija rješavala međusobne skorove, a država pred kamerama pokušavala uvjeriti građane da se nešto poduzima protiv sve-prisutnog kriminala, išla je priprema za predstojeće predsjedničke izbore 2000.

Isti akteri koji su provodili kampanju Glas 99, sada su se pripremali za Glas 2000. Ja ovaj put doista nisam imao namjeru sudjelovati, a niti sami izbori nisu se činili onoliko važnim koliko su to bili netom održani parlamentarni izbori. Kako su analitičari tog doba predviđali, javnost je birala između dva aktera Dražena Budiše, koji je bio kandidat dijela velike koalicije (SDP/HSLS) i Mate Granića, koji je predstavljao umjerenu struju HDZ-a i bio jedan od zapadu prihvatljivih kandidata.

Moj jedini zahtjev u tom trenutku bio je da se javnosti dostavi detaljno financijsko izvješće o troškovima različitih sudionika u kampanji Glas 99. Glavni razlog je bio što mnogi aktivisti i organizacije iz dijela kampanje Final Shot nisu bili plaćeni za aktivnosti niti su im pokriveni osnovni materijalni troškovi, što je prije njihovog angažmana bilo dogovoreno. Situacija mi se činila duboko nepravednom prema dijelu sudionika te sam im se u tom trenutku i priključio u njihovom prosvjedu ispred prostorija Instituta Otvoreno Društvo u Zagrebu.

Obzriom da je na pregovorima između prosvjednika i predstavnika OSI Hrvatska dogovoreno da će računi biti podmireni, te da će biti sačinjen konačni detaljni financijski izvještaj, prosvjedi su prekinuti. I od ostalih donatora kampanje u razgovorima mi je obećano da će financijska izvješća uskoro biti objavljena, te sam smatrao da je ta priča završena. No parlalelno s ovim događajima, Bradley Starks, međunarodni savjetnik kojeg sam spomenuo u prethodnom videu, bez mog ikakvog znanja o tom, dostavio je ključnim donatorima kampanje Glas 99 preliminarno pisano mišljenje o supjesima i neuspjesima kampanje Glas 99. Unutar ovog izvješća on je, bez mog pristanka, stavio da bi između ostalog ja trebao koordinirati i ključne dijelove kampanje Glas 2000. Bradleyevo izvješće nekako je procurilo i učinilo me po prvi puta ozbiljnom metom različitih malicioznih interesnih grupa na političkoj, obavještajnoj i civilnoj sceni.
Nakon što su do mene stigli navedeni prijedlozi i reakcije, otišao sam razgovarati s ključnim akterima objašnjavajući da niti imam, niti želim imati išta s navedenom kampanjom. Tom prilikom Bradley Starks mi je priznao da je dokument procurio tako što je jedan primjerak izvješća on slučajno ostavio u Institutu Otvoreno Društvo u Zagrebu. Bilo navedeno izvješće slučajno ili ne, učinak je bio ni malo ugodan. Vrlo brzo na sceni su se počele širiti glasine da sam desničarski aktivist koji pokušava vratiti HDZ na vlast. I tako, dok su interne bitke i suluda previranja među organizatorima kampanje o tome tko će i što će voditi zauzimala prostor Glasa 99, izbore nije dobio niti jedan od njihovih preferencijalnih kandidata, već potpuno neočekivano za mnoge – Stjepan Mesić, čime je započelo i vrijeme „naplate usluga“ za većinu aktera koji su se smatrali zaslužnim za dovođenje koalicije na vlast.

U ožujku 2000. godine za povjerenika Grada Zagreba, odnosno za de facto vršitelja dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba nova vlada imenovala je Josipa Kregara, jednog od sve prisutnih aktivista, člana Instituta Otvoreno Društvo i osnivača podružnice Transparency Internationala u Hrvatskoj. Njegova prva odluka kao vršitelj dužnosti gradonačelnika bila je da za svog pomoćnika i jednog od ključnih asistenata, imenuje Tina Gazivodu, koji je prije toga bio glavni koordinator kampanje Glas 99. Od tog trenutka na svim razinama vlasti i u svim ključnim odnosima kreće poplava trgovine interesima između civilnog društva i politike, te razmjene novca za političke usluge što je civilno društvo učinilo bezubim instrumentom u političkim igrama koje su dolazile. Iako vam se sve navedeno može činiti nebitnim činjenicama za vašu budućnost u odnosu na ucjene, iznude i ubojstva iz Operacije Kameleon, sačejakte do kraj serijala. Mračna vremena su dolazila, a mreža zloćudnih interesa počela je imati sve veći utjecaj na svakodnevni život. Više o tome u sljedećem videozapisu i tekstu. Hvala što sudjelujete i pokušavate razumjeti.

Cijeli video pogledajte ovdje


Povezani članak: 
Borba protiv korupcije: ubojstvo ili samoubojstvo? Prvi dio
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.