Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

ZAROBLJENO DRUŠTVO VII: Grad Frankfurt – sretna okolnost za ostvarivanje poslovnog uspjeha Dečki s Knežije u obje ključne tvrtke

 

Autori: M. Podumljak, A. Hećimović

U srijedu, 8. studenog, oko 16 sati hakiran je naš portal Fairpress.eu. Podsjetimo, Fairpress.eu je krenuo s objavama istraživačkog serijala o poveznicama Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i osoba koje su se dovodile u vezu s tzv. „Zločinačkom organizacijom“, te nakon što je prvih šest objavljenih članaka iz serijala doseglo preko 20.000 pregleda, portal Fairpress.eu je hakiran i svi ranije objavljeni članci o ovoj skupini izbrisani su s portala. Budući da je hakiranju portala prethodila prijetnja kako „će nam j.. majku“ od strane osobe bliske ranije navedenim osobama, a što je prijavljeno MUP-u RH, Policijskoj upravi Zagrebačkoj dana 2. studenog 2017. godine, jasno je gdje treba tražiti krivca. U ovom trenutku nije poznato što je policija poduzela po našoj prijavi, no i ovaj novi napad prijavljen je policiji u trenutku objave ovog članka. Bez obzira na prijetnje, pritiske i napade, Fairpress.eu nastavlja s objavom serijala, sve dok uključeni ne budu privedeni pravdi. U nastavku možete pročitati i VII. dio priče o ranije navedenoj ekipi i povijesti njihovih međusobnih odnosa.

Afera AGRAM VII: Grad Frankfurt - sretna okolnost za ostvarivanje poslovnog uspjeha Dečki s Knežije u obje ključne tvrtke

U prethodnom članku pisali smo o kontinuitetu suspektnih poslova Slobodana Ljubičića, za vrijeme njegovog mandata na različitim pozicijama u Zagrebačkom holdingu, i Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, s Petrom Pripuzom vlasnikom C.I.O.S. grupe, te osobama koje su se bile osumnjičene u spektakularnom predmetu tzv. „Zločinačke organizacije“ s početka ovog milenija. Podsjećamo da je predmet tzv. „Zločinačke organizacije“, koja je kolokvijalno nazvana i „Dečki s Knežije“ završio konačnim oslobađajućim presudama za sve uključene, te potvrdom Vrhovnog suda RH da zločinačka organizacija nije dokazana, odnosno da ona ne postoji. U petom nastavku Afere AGRAM utvrdili smo da je imovina koju je prema nepravomoćnoj presudi viša sudska savjetnica u zagrebačkom Općinskom sudu, Željka Matanić protuzakonito upisala poduzeću PALMA d.o.o. nekretnine u Klaićevoj ulici, na koje će se 2013., odnosno 2014. godine, kao vlasnice upisati supruge osoba koje su u različitim predmetima pravosuđe i mediji povezivali u tzv Knežijsku skupinu poslovnih ljudi. Upis supruga na Palmine osporavane nekretnine, izvršen je u kolovozu 2013. godine. Na temelju tri ugovora o kupoprodaji nekretnine od 8. travnja 2013.g. i tri uvjerenja o prebivalištu od 25. srpnja 2013.g. uknjiženo je pravo vlasništva na nekretnini Dubravke Pripuz (supruge Zorana Pripuza), Mire Pripuz (supruge Petra Pripuza) i Ane Jelavić (supruge Nikice Jelavića). Odmah potom, u siječnju 2014. godine, temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnine od 29. travnja 2013. uknjižuje se i pravo vlasništva na nekretnine Malenica Ivke i temeljem ugovora iz istog datuma (29.travnja 2013. godine) Galetović Beate (odvjetnice i supruge odvjetnika Damira Galetovića koji je često branio Dečke s Knežije, a čiji je brat Davor Galetović, također odvjetnik, često obavljao financijsko-pravne poslove za pripadnike skupine). Podsjećamo da su se ovi transferi imovine dogodili u trenutku kada u USKOK-u, DORH-u i policiji postoji niz predmeta u kojima se pojedini članovi skupine pojavljuju u suspektnim transakcijama zemljištem s Gradom Zagrebom kojim upravlja gradonačelnik Milan Bandić, te sa Zagrebačkim hodlingom kojim upravlja Slobodan Ljubičić, a što će završiti još uvijek nepotvrđenom optužnicom pred Županijskim sudom u Zagrebu devet godina poslije (2016. godine), u kojoj se neće naći imena ni Slobodana Ljubičića ni Milana Bandića, iako su oni bili odgovorne osobe pravnih subjekata u kojima se kriminal težak 151.951.740,52 kuna prema USKOK-ovoj optužnici dogodio. Dakle, sve pred očima policije i DORH-a, no bez zahvata u glave piramide, iako su formalno pravno upravo oni odgovorni za poslovanje navedenih pravnih subjekata.

No, što povezuje C.I.O.S. grupu Petra Pripuza, s poduzećem PALMA d.o.o. u vlasništvu Nikice Jelavića i Zorana Pripuza osim činjenice da je Palma, prema ranije objavljenim dokumentima u ovom serijalu, dugovala novac članicama C.I.O.S. grupe?

Prema svjedočenju
 Milana Miće Carića u listopadu 2001. godine u ranije navedenom predmetu “Zločinačka organizacija”, upravo je on (Mićo op.a.) nagovorio Jelavića i Pripuza da uz kupovinu 50 posto dionica jednog poduzeća, te otvaranje još jednog casina, kupe i tvornicu "Palma" koja se bavila proizvodnjom pogrebnih potrepština, za što su, nastavlja Carić, Jelavić i Pripuz od Zlatka Bagarića zatražili iznos od 1.200.000 DEM. U nastavku svog svjedočenja Mićo Carić će izjaviti da je Bagarić Zoranu Pripuzu i Nikici Jelaviću pozajmicu od 1,2 milijuna njemačkih maraka dao tek nakon što je on potvrdio da je to isplativ posao, te je naveo kako je tada i započelo njihovo međusobno druženje.

U istom postupku, prilikom iznošenja svoje obrane Nikica Jelavić, tada prvooptuženi u tzv. "zločinačkoj organizaciji", na pitanje suca Ratka Šćekića o tome koliko su novca on i Pripuz bili dužni Zlatku Bagariću, potvrdio je da je njemu i Zoranu Pripuzu Bagarić posudio 1,200.000 maraka. “Poslao je čovjeka u banku, koji je donio 12 smotuljka po 100.000” objasnio je Jelavić, i nastavio: “Kada smo ga pitali za rok vraćanja i garanciju, rekao je da mi odlučimo kad ćemo novce vratiti, a jamstvo posla bio je Mićo Carić. I nama je odgovaralo da mu novce što prije vratimo, a kamata nije bila zaračunata”, kazao je Jelavić. Nije poznato da li je ovaj novac vraćen budući je nedugo poslije (1998. godine) Zlatko Bagarić ubijen.

Što sad Frankfurt ima s tim?

Prije povratka u Hrvatsku i nastanjenja u Zagrebu, Zlatko Bagarić boravio je u emigraciji u tadašnjoj SR Njemačkoj, upravo u Frakfurtu. Kumstvom s neokrunjenim kraljem Frankfurtskog podzemlja, Ljubomirom Magašem, zvanim Ljuba Zemunac, Bagarić je 80'ih nakon što je Magaš ubijen (10. studenog 1986), pretendirao na mjesto kralja Frankfurtskog podzemlja, smatrajući se nasljednikom poslova Ljubomira Magaša – Zemunca. U javnom diskursu u Hrvatskoj smatra se da se Bagarić s te pozicije pretendenta na krunu Frankfurtskog podzemlja i vratio u Hrvatsku, gdje je proglašen kraljem „kocke“ i jednog od „kraljeva“ tadašnje mafije u RH uopće. Inače, kod privatizacije poduzeća Palma d.o.o. poduzeće je prvo kupio Damir Balija iz Jastrebarskog, koji prema Izvješću o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju, nije uplatio predviđeni iznos, te se onda kao kupci PALME d.o.o. pojavljuju Zoran Pripuz i Nikica Jelavić. Da sumiramo, frankfurtski kralj podzemlja, pozajmio je novac Jelaviću i Pripuzu kako bi ovi kupili Palma poduzeće, na koje poduzeće će viša sudska savjetnica Matanić, prema nepravomoćnoj presudi protuzakonito upisati nekretnine u Klaićevoj ulici, koje su danas u vlasništvu supruga osoba koje se povezuje s Knežijskom skupinom.

S druge strane, u suvlasništvo nad tvrtkom C.I.O.S., nakon što iz nje 1994. godine izađu Zoran Pripuz i ostali, te nakon što oni prenesu svoju imovinu na Petra Pripuza (o čemu smo već pisali), ući će drugi frankfurtski gigant – SHOLZ grupa. Osnovana 1872. godine, s godišnjim prihodima od preko 2 milijarde EUR, smatra se jednom od najvećih korporacija u oblasti reciklaže u Europi. No, tko ili što je navelo SHOLZ grupu iz Bagarićevog Frankfurta da dođe u tada još ratom pogođenu Hrvatsku (1994. godine)!? U upravi SHOLZ grupe određeno vrijeme egzistirati će i jedan hrvat - Antun Sintić, koji će nakon što je SHOLZ grupa prodana kinezima 2016. godine, otići u upravu jedne katoličke organizacije u Stuttgart. Iako se SHOLZ grupa nekad hvalila svojim poslovima na Balkanu, danas više ne navode svoje “balkanske partnere”.

Dakle, nema druge nego zaključiti kako je Grad Frankfurt izrazito sretna okolnost za ostvarivanje poslovnog uspjeha Dečki s Knežije u obje ključne tvrtke koje su im donijele bogatstvo – u PALMA d.o.o. i u C.I.O.S. grupi. Nastavlja se.


Vezani članci: USKOK i Županijski sud u Zagrebu omogućuju Bandiću, Ljubičiću i Pripuzu nastavak lukrativnog biznisa i 50 mil. kuna prihoda unatoč spektakluZa Bandića, Pripuza i Ljubičića „bussiness as usual“ i 50 milijuna kuna prihoda pod paskom USKOK-a i pravne državeMože li MUP koji posluje s osumnjičenikom (tada uhićenim Pripuzom), nepristrano voditi postupak protiv njega!?Ekskluzivno! Petar Pripuz upisao se na nekretnine u vlasništvu Slobodana Ljubičića pred očima policije i USKOK-a!Cure s Rudeša uzele imovinu Dečkima s Knežije!MUP, USKOK i sud omogućili da naš novac postane „njihova obiteljska stvar“
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.