Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

ZAROBLJENO DRUŠTVO VI: MUP, USKOK i sud omogućili da naš novac postane „njihova obiteljska stvar“

 
Autori: M. Podumljak, A. Hećimović

U prethodnom članku i prethodnim člancima Afere AGRAM govorili smo o namjernoj ili nenamjernoj nespretnosti policije, pravosuđa i USKOK-a u procesuiranju radnji u javnoj nabavi, protuzakonitim upisima na zemljišta, zamjenama zemljišta, opterećenju nekretnina međusobnim dugovanjima i konačnom prijenosu nekretnina na supruge, odnosno o tome kako su Cure s Rudeša uzele imovinu Dečkima s Knežije.

Naime, kako smo prethodno pisali, u kolovozu 2013. godine, na temelju tri ugovora o kupoprodaji nekretnine od 8. travnja 2013.g. i tri uvjerenja o prebivalištu od 25. srpnja 2013.g. uknjižuje se pravo vlasništva na nekretnini Dubravke Pripuz (supruge Zorana Pripuza), Mire Pripuz (supruge Petra Pripuza) i Ane Jelavić (supruge Nikice Jelavića). Odmah potom, u siječnju 2014. godine, temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnine od 29. travnja 2013. uknjižuje se i pravo vlasništva na nekretnine Malenica Ivke i temeljem ugovora iz istog datuma (29.travnja 2013. godine) Galetović Beate(odvjetnice i supruge odvjetnika Damira Galetovića koji je često branio Dečke s Knežije, a čiji je brat Davor Galetović, također odvjetnik, često obavljao financijsko-pravne poslove za pripadnike skupine). Pravnim poslovima prijenosa suspektne imovine, odnosno imovine koja bi mogla biti zamrzavana odnosno oduzeta u slučaju negativnog ishoda kaznenog postupka, prvo na tvrtke (uglavnom u vlasništvu Petra Pripuza), a potom i na vlastite supruge, otežavao se pristup ovoj imovini, odnosno ista bi manje više bila izvan dohvata organa kaznenog progona. Ono što je začuđujuće, a o čemu smo detaljno pisali u prethodnim člancima, je činjenica da se sve navedeno odvijalo pred očima policije i USKOK-a, unatoč obavljenim istražnim radnjama i napisanim optužnicama protiv dobrog dijela uključenih u nizu predmeta koje opisujemo pod naslovom Afera AGRAM. No, slučaj Klaićeve ulice o kojem smo prethodno pisali govori o još jednoj važnoj činjenici – upisom njihovih supruga na nekretnine, koje su prema nepravomoćnim presudama ranije protuzakonito upisane kao vlasništvo poduzeća PALMA d.o.o., vidljiv je kontinuitet u poslovno-pravnim odnosima među osobama koje se u različtim kontekstima pojavljuju s osobama sumnjičenim u predmetu tzv. „zločinačka organizacija“, a koje su mediji kolokvijalno nazvali i „Dečki s Knežije“. Važno je napomenuti i kako su u predmetu Zločinačka i predmetima povezanim s ovim predmetom, svi pravomoćno oslobođeni, te kakon je Vrhovni sud RH konačnim presudama u nizu predmeta stavio do znanja kako Zločinačka organizacija nikad nije dokazana, odnosno nije postojala i ne postoji. No, kako afera AGRAM započinje javnom nabavom i uključenošću Milana BandićaSlobodana Ljubičića i Petra Pripuza u pogodovanje u javnoj nabavi iz područja nabave usluga gospodarenja otpadom, vraćamo se Slobodanu Ljubičiću i njegovoj ulozi u održavanju kontinuiteta u radu skupine.

Nakon još jedne u nizu „provedenih istraga“, 20. listopada 2016. godine pred Županijskim sudom u Zagrebu, USKOK je podigao optužnicu protiv Ninoslave Zeković, pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba; njenog zamjenika Bore Kisjelice; ovlaštenog sudskog vještaka Mirka Kožulja; odvjetnika Davora Galetovića; te još dvoje hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Iako su Ninoslava Zeković, Boro Kisjelica i Mirko Kožulj naizgled novi likovi u priči, Davor Galetović nije. Odvjetnik Davor Galetović je kako smo ranije pisali, odvjetnik koji se pojavljuje kao pravni zastupnik u financijsko-pravnim poslovima osoba koje mediji kolokvijalno nazivaju Dečki s Knežije. Istovremeno, supruga brata Davora Galetovića, također odvjetnika Damira Galetovića – Beata Galetović, jedna je od „supruga“ pripadnika skupine koje su se upisale na imovinu trgovačkog društva Palma u Klaićevoj ulici u čemu smo pisali u prethodnom članku.

Prema USKOK-ovoj optužnici iz 2016. godine kojom se ovdje bavimo, odvjetnika Davora Galetovića i ostale  tereti se da su u 2007. godini sumnjivim zamjenama zemljišta oštetili Grad Zagreb za ukupno 151.9 milijuna kuna. No, iako je od počinjenja djela prošlo već više od 9 godina, a već više od godinu dana je prošlo od podizanja optužnice, niti u ovom slučaju Županijski sud u Zagrebu nije potvrdio optužnicu. Jedan od razloga nepotvrđivanja optužnice možda leži u svjedočenjima osumnjičenih Ninoslave Zeković i Bore Kisjelice, koja su prenijeli mediji, a koji su prema pisanju medija tada tijekom ispitivanja zatražili da se u ovom predmetu ispita i čelne ljude Grada Zagreba, koji su im tada bili nadređeni i koji su te sporne izmjene odobrili. Između ostalih, Zeković i Kosjelica traže da se ispita i Slobodan Ljubičić, jer je on, kako tvrdi Kisjeličina obrana, bio taj koji je u ono vrijeme odgovarao za imovinu Grada Zagreba, pa bi, smatraju, upravo njega trebalo detaljno ispitati o svim spornim zamjenama zemljišta.

Prema tekstu optužnice, stvarni vlasnik društava Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. je Davor Galetović. Razumijevanja kontinuiteta radi, ovdje valja spomenuti kako je Galetović bio član Nadzornog odbora, u prethodnom članku spominjanog, trgovačkog društva “PALMA” do 21. prosinca 1998. godine. U Nadzornom odboru Palme tada je s Galetovićem sjedio i Milan (Mićo) Carić, a vlasnici PALME bili su Zoran Pripuz i Nikica Jelavić.

Trgovačka društva Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. formalno su osnovana u ožujku, odnosno lipnju 2007. godine od strane tada 23-godišnjeg studenta Mislava Nakića i 25-godišnje studentice Magde Jukica. Prema optužnici, iste godine kada su i osnovana, ova trgovačka društva ulaze u razmjenu manje vrijednog zemljišta u Sesvetskom kraljevcu na koje su se upisali kao vlasnici, za visoko vrijedna zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u katastarskim općinama Trnje, Jankomir, Vrapče Novo i Peščenica. U listopadu 2007. kao suosnivač, odnosno suvlasnik u oba ova društva upisuje se odvjetnik Davor Galetović. Kasnije će se ispostaviti, piše tportal, da je Nakić prijatelj sina Slobodana Ljubičića, a Magda Jukica se udala za Ljubičićeva  nećaka Vicu Gulama. Da su sin Slobodana Ljubičića i nećak Vice Gulan ušli u operacije velikih dečki svjedočit će poslije i njihova zajednička tvrtka pod nazivom „BATALITI“ koju 2012. godine zajedno osnivaju Slobodan Ljubičić, sin mu Marijan Ljubičić, nećak Vice Gulam, te Dinko Đondić iz Splita i društvo AGROSESVETE d.o.o. (vidi dokument u prilogu).

Dakle, pored Davora Galetovića, za kontinuitet rada skupine u ovom predmetu važan je i Slobodan Ljubičić. Naime, pored pisanja o obiteljskim vezama Ljubičića i Jukice u 2007. godini kada se odvija ova priča sa multimilijunskom zamjenom zemljišta na štetu poreznih obveznika i građana Zagreba i RH, važno je naglastiti kako je i tada Slobodan Ljubičić šef Zagrebačkog holdinga, i to u svom prvom mandatu. Kako optužnica zaključuje, na ranije opisani način „društvu Studio X d.o.o. pribavljena je nepripadna imovinska korist od 64.414.657,40 kuna, društvima Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. od 34.478.953,60 kuna te društvu Grokomp nekretnine d.o.o. od 53.058.129,52 kune, a Grad Zagreb je oštećen za ukupno 151.951.740,52 kune.”

Za današnje gledanje na ta događanja važna je i sljedeća činjenica. U to vrijeme, dakle, krajem 2007. godine Igor Rađenović, tada direktor jednog od društava u sastavu Zagrebački holding, podnosi izvješće o nepravilnostima koje je tamo zatekao, a isto izvješće upućuje na USKOK. Pet mjeseci poslije ovog izvješća, u svibnju 2008. godine, nepoznati napadači pretući će Igora Rađenovića. Ekspresnom akcijom istražnih organa oni će biti uhićeni i već par mjeseci poslije i pravomoćno osuđeni za napad. Međutim iz predmeta Rađenović izvući će se jedna osoba, te naručitelji napada koji nikad nisu procesuirani, a iste osobe pojavit će se istražiteljima u predmetu napada na Dušana Miljuša par tjedana poslije o čemu smo pisali u ranijem tekstu. No, pravda do naručitelja i glavnih organizatora napada na Rađenovića i Miljuša nikad nije stigla. U vrijeme intenzivnih radnji na predmetu napada na Igora Rađenovića, na službenoj web stranici Zagrebačkog holdinga pojavit će se tekst, odnosno kako ih je Ljubičić u svojoj javnoj obrani nazvao „materijali“ koji kompromitiraju Igora Rađenovića, nazivajući ga „monstumom umivenog lica koji je seksualno uznemiravao zaposlenice u holdingu, prijetio otkazima, i primao mito…“. Cijeli objavljeni materijal, prema sadržaju, očigledna konstrukcija događaja bez iti jednog identifikacijskog podatka vremena, mjesta, osoba itd, poslužio je za diskreditaciju ključnog svjedoka, koji je osobe povezane s navedenom skupinom mogao skupo koštati u eventualnom pravosudnom postupku.

Nakon objave navedenog teksta o Rađenoviću, Slobodan Ljubičić će pod pritiskom javnosti, po prvi put podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga  (12. kolovoza 2008 godine). No, kao i u slučaju iz 2014. godine kada je uhićen zajedno s Pripuzom i Bandićem, bilo kakav kazneni progon Ljubičića, ili eventualni obuhvat istragom za događaje u 2007. i 2008. godini će izostati, što će Ljubičiću na kraju i omogućiti veliki povratak na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga u njegovom drugom mandatu koji je započeo 2013. godine. No, Ljubičić unatoč privremenom izletu u privatno/poslovne vode sa sinom i nećakom, u stvari nikad nije prestao imati utjecaj na poslovanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, unatoč ostavkama, o čemo ćemo više pisati u sljedećim nastavcima. Sve u svemu, policijsko-istražni aparat, na čelu s USKOK-om i pravosuđem omogućili su da naši novci postanu „njihova obiteljska stvar“. Nastavak slijedi.

Prilozi

Povijesni izvadak Bataliti d.o.o.Vezani članci: USKOK i Županijski sud u Zagrebu omogućuju Bandiću, Ljubičiću i Pripuzu nastavak lukrativnog biznisa i 50 mil. kuna prihoda unatoč spektakluZa Bandića, Pripuza i Ljubičića „bussiness as usual“ i 50 milijuna kuna prihoda pod paskom USKOK-a i pravne državeMože li MUP koji posluje s osumnjičenikom (tada uhićenim Pripuzom), nepristrano voditi postupak protiv njega!?Ekskluzivno! Petar Pripuz upisao se na nekretnine u vlasništvu Slobodana Ljubičića pred očima policije i USKOK-a!Cure s Rudeša uzele imovinu Dečkima s Knežije!

Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.