Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

Zajedno u borbu protiv korupcije: Predstavnici državne uprave i EU pozdravili nove IT alate kreirane u sklopu PSD-ova projekta Integrity Observer

 
Autorica: Tina Disopra. Foto: Fairpress.eu

Kreiranjem IT alata razvijenih u sklopu projekta "Nadzor integriteta – Integrity Observer" u organizaciji udruge Partnerstvo za društveni razvoj, borba protiv korupcije dobila je novu dimenziju. Zajednički je to zaključak sudionika konferencije održane u petak, 6. listopada u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik. Na konferenciji koju je otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić, a kojoj su nazočili predstavnici više veleposlanstava, kao i predstavnici državne uprave, gradova, županija i općina te nevladinih udruga, predstavljeni su IT alati  koji će biti korišteni u sustavu zelene javne nabave bagatelne vrijednosti, kao i IT alat sustava koncesija i urbanističkog planiranja s platformom za sudjelovanje javnosti.     Radi se o zatvorenom digitalnom sustavu, čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je u organizaciji Partnerstva za društveni razvoj i uz potporu Ministarstva pravosuđa razvila kao prva zemlja u Europi.

Alate kreirane u okviru projekta Integrity Observer, uz pomoć kojih se eliminiraju korupcijski rizici u upravljanju javnim resursima, predstavio je izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak. On je istaknuo kako se njihovom primjenom smanjuje područje u kojem se može dogoditi korupcija, odnosno onemogućava da koruptivno ponašanje prođe neopaženo od strane sustava koji je zadužen za njezin nadzor, praćenje i suzbijanje.

-Upravljanje imovinom, prirodnim resursima i općenito resursima koji spadaju u javno dobro, jedan je od sistemskih rizika korupcije o kojem se rijetko govori. Digitalni sustavi za upravljanje i provođenje jednostavnih postupaka javne nabave (digitaliziran je cijeli sustav – od poziva na nadmetanje do odluke o uspješnom ponuditelju te kreiranju i arhiviranju dokumentacije), dodjele i praćenja koncesija, urbanističkog planiranja i konzultacija sa zainteresiranom javnošću u realnom vremenu nisu samo potreba, već i obaveza svake odgovorne vlasti, s obzirom na mogućnosti koje nam pružaju nove tehnologije. Iako se na Hrvatsku ponekad gleda kao na patuljka u novim tehnologijama u europskom kontekstu, ovakvi alati pokazuju da možemo biti i inovatori i lideri – naglasio je Podumljak.

Naime, u zatvorene digitalne sustave u kojem su pohranjeni podaci o jednostavnoj zelenoj nabavi, koncesijama, urbanističkom planiranju i imovini, nemoguće je postavljanje novih podataka izvana, bez nadzora, kao i unošenje lažnih podataka te dokumentacije. Sustav prepoznaje svaku nepravilnost.

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj naglasio je kako u urbanističkom planiranju leže velike vrijednosti, pa je tako primjerice Državna revizija utvrdila da Grad Zagreb ima nepopisanu imovinu ukupne vrijednosti oko šest milijardi kuna. Nadalje, upozorio je i na neodgovorno upravljanje prirodnim resursima pri dodjeli koncesija.

-Događa se da prirodni resursi Republike Hrvatske bivaju zarobljeni u štetne ugovore o kojima građani nemaju nikakvih informacija – kazao je Munir Podumljak te naglasio kako efikasne borbe protiv korupcije nema bez rada na uspostavljanju države slobodne od partikularističkih interesa, koja promovira društvenu, a ne privatnu dobrobit. Izvršni direktor PSD-a ukazao je na još jedan zanimljiv podatak.

-Materijalna šteta nastala korupcijom na razini Europske unije procjenjuje se na iznos od 2400 milijardi eura, što predstavlja ogroman izazov za organizirani kriminal, veći i od trgovine narkoticima i oružjem (budući da je policija dosta napredovala i učinila jako puno na njihovu suzbijanju) – istaknuo je Podumljak te naglasio da su koncesije na gospodarenje otpadom u dijelu južne Europe poznate kao mafijaški poslovi. Podsjetio je i na napuljski slučaj, kad je mafija ucijenila Grad zbog povećanja naknada za koncesiju.   

Munir Podumljak osvrnuo se na prethodne projekte PSD-a tijekom kojih je razvijena baza podataka javne nabave Integrityobservers.eu, koja u realnom vremenu prati svu javnu nabavu na svim razinama u RH – od početka postupka do obavijesti o sklapanju ugovora, s ugrađenim sustavom detekcije korupcijskih rizika. Bazu kreiranu u sklopu projekta ACRIP 2011.-2013., Europska komisija proglasila je jednom od najboljih u praksi EU. Unutar projekta E-SCORE 2015.-2017. razvijen je digitalni alat za samoprocjenu i vanjsku reviziju integriteta i korupcijskih rizika organizacijskih sustava, koji je postao sastavni dio Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijskog plana Vlade RH. Radi se o trećoj generaciji analitičkih alata javne nabave sa sofisticiranim  kodovima za detekciju korupcijskih rizika, praćenje ponašanja ponuditelja i naručitelja u javnoj nabavi, političkog utjecaja i političkog zarobljavanja javne nabave te indikatorima za ciljanu analizu tržišta javne nabave po pojedinom predmetu.

Kreiranje novih IT alata na konferenciji održanoj u petak pozdravio je i premijerov izaslanik Darko Nekić, koji je govorio o značaju razvoja digitalnog društva u kontekstu borbe protiv korupcije.

-Koliko je bitan razvoj digitalnog društva pokazao je i premijer Plenković svojim nedavnim sudjelovanjem na konferenciji u Tallinu na temu digitalnog razvoja Europe u idućih deset godina – kazao je izaslanik predsjednika Vlade RH.

Darko Nekić, koji je jedanaest godina bio gradonačelnik Senja, pohvalio je IT alate projekta Integrity Observer, uz napomenu kako će njihovo korištenje znatno unaprijediti sustav upravljanja imovinom, kao i sustav javne nabave, posebno u manjim sredinama. Nekić je najavio i skoro donošenje Zakona o etičkom poslovanju u javnoj upravi, koji će, kako je naglasio, pozitivno utjecati na jačanje povjerenja građana u državnu upravu.

Načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa Maja Baričević, istaknula je kako korupcija dotiče sve sfere suvremenog društva.

-Osim znatne materijalne štete koju ima za posljedicu, korupcija uništava i povjerenje građana u sve nas koji dolazimo iz tijela javne vlasti. Ministarstvo pravosuđa upravo na svom primjeru pokazat će koliko su značajni IT alati razvijeni u sklopu projekta Integrity Observer – kazala je Baričević.

-Na pojavu korupcije utječe nekoliko faktora: to mogu biti loš zakonodavni okvir, nedostatak nadzora ili loši poslovni procesi, no rješenje definitvno leži u primjeni načela dobrog upravljanja u državnoj upravi – istaknula je načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa te najavila kako će resorno ministarstvo koristiti IT alate projekta Integrity Observer u sklopu Strategije suzbijanja korupcije u RH.

Glavna tajnica Hrvatske udruge trenera i specijalista javne nabave Manuela Licul Martinčić osvrnula se na IT alate za digitalnu provedbu jednostavne nabave sa zelenim kriterijem, parafrazirajući Hannah Arendt.

-Teoretičarka političke misli u svom djelu "Vita activa" prije Drugog svjetskog rata izjavila je kako udaljenost između dva mjesta nikad nije bila bliža, pa tako govoreći o digitalnom razvoju u borbi protiv korupcije na području jednostavne javne nabave možemo reći da udaljenost između ponuditelja i naručitelja nikad nije bila bliža – kazala je Licul Martinčić te istaknula kako je samo jedan temelj javne nabave, a to je transparentnost.

Zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač govorio je o primjeni IT alata za digitalno upravljanje koncesijama i urbanističko planiranje na lokalnoj razini.

-IT alati projekta Integrity Observer olakšavaju pristup podacima službenicima javne uprave te olakšavaju njihovo postupanje na način da preveniraju razmišljanje o koruptivnom ponašanju. S druge strane, korištenje tih digitalnih alata građanima omogućava bolju informiranost i nadzor rada javne uprave – zaključio je Hrvoje Kovač.

Projekt Nadzora integriteta – Integrity Observer financiran je od strane Europske unije te sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH. Projekt vodi Partnerstvo za društveni razvoj, a partneri su Udruga općina u RH, Udruga žena Vukovar, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus te Projekt građanskih prava iz Siska. Od samih početaka projekt se provodi uz potporu Ministarstva pravosuđa RH.

Video konferencije možete pogledati ovdje.

Povezani članak: U organizaciji Partnerstva za društveni razvoj: Prvi put u Europi predstavljeni IT alati u sustavu jednostavne zelene nabave, koncesija i urbanističkog planiranja
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.