Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

U organizaciji Partnerstva za društveni razvoj: Prvi put u Europi predstavljeni IT alati u sustavu jednostavne zelene nabave, koncesija i urbanističkog planiranja


 
Autorica: Tina Disopra. Foto: Fairpress.eu

ZAGREB – „Predstavljanje IT alata razvijenih u sklopu projekta Integrity Observer (Nadzor integriteta)“ naziv je konferencije koja je održana u petak, 6. listopada u prepunoj dvorani Hotela Dubrovnik u organizaciji udruge Partnerstvo za društveni razvoj. Radi se o zatvorenom digitalnom sustavu, čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je razvila kao prva zemlja u Europi.
 
Konferenciju je u ime premijera Andreja Plenkovića otvorio državni tajnik Ministarstva uprave, Darko Nekić, koji je govorio o značaju razvoja digitalnog društva u kontekstu borbe protiv korupcije.

-Koliko je bitan razvoj digitalnog društva pokazao je i premijer Plenković svojim nedavnim sudjelovanjem na konferenciji u Tallinu na temu digitalnog razvoja Europe u idućih deset godina – kazao je izaslanik predsjednika Vlade RH.

Darko Nekić, koji je jedanaest godina bio gradonačelnik Senja, pohvalio je IT alate projekta Integrity Observer, uz napomenu kako će njihovo korištenje znatno unaprijediti sustav upravljanja imovinom, kao i sustav javne nabave, posebno u manjim sredinama. Nekić je najavio i skoro donošenje Zakona o etičkom poslovanju u javnoj upravi, koji će, kako je naglasio, pozitivno utjecati na jačanje povjerenja građana u državnu upravu.

Načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa Maja Baričević, u svom je uvodnom govoru istaknula kako korupcija dotiče sve sfere suvremenog društva.

-Osim znatne materijalne štete koju ima za posljedicu, korupcija uništava i povjerenje građana u sve nas koji dolazimo iz tijela javne vlasti. Ministarstvo pravosuđa upravo na svom primjeru pokazat će koliko su značajni IT
alati razvijeni u sklopu projekta Integrity Observer
– kazala je Maja Baričević.

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak predstavio je IT alate koji će biti korišteni u sustavu zelene javne nabave bagatelne vrijednosti, kao i IT alat sustava koncesija i urbanističkog planiranja s platformom za sudjelovanje javnosti.

-Materijalna šteta nastala korupcijom na razini Europske unije procjenjuje se na iznos od 2400 milijardi eura, što predstavlja ogroman izazov za organizirani kriminal, veći i od trgovine narkoticima (budući da je policija dosta napredovala i učinila jako puno na njihovu suzbijanju) – istaknuo je Podumljak
te naglasio da su koncesije na gospodarenje otpadom u dijelu južne Europe poznate kao mafijaški poslovi. Podsjetio je i na napuljski slučaj, kad je mafija ucijenila Grad zbog povećanja naknada za koncesiju.

Glavna tajnica Hrvatske udruge trenera i specijalista javne nabave Manuela Licul Martinčić osvrnula se na IT alate za digitalnu provedbu jednostavne nabave sa zelenim kriterijem, a zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač govorio je o IT alatima za digitalno upravljanje koncesijama i urbanističko planiranje.

Projekt Nadzora integriteta – Integrity Observer financiran je od strane Europske unije te sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH. Projekt vodi Partnerstvo za društveni razvoj, a partneri su Udruga općina u RH, Udruga žena Vukovar, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus te Projekt građanskih prava iz Siska.

Video snimku konferencije možete pogledati ovdje.

VIDEO TUTORIAL: IT alat "Koncesije i urbanističko planiranje"

VIDEO TUTORIAL: IT alat “Jednostavne zelene nabave”
 
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.