Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

Kako je koncesija za parkiranje Sisku odnijela 1,7 milijuna kunaAutor: Danijel Prerad, Foto: Danijel Prerad

Kada je sisačko Gradsko vijeće na svojoj sjednici 19. prosinca 2014. godine otpisalo 1,63 milijuna kuna duga propale tvrtke Parkcom, bio je to neslavni kraj prve sisačke koncesije za naplatu parkiranja, a koja trenutačno za epilog ima i istragu Općinskog državnog odvjetništva.

Naime, nakon otpisa duga aktualna SDP-ova gradska vlast je podigla kaznenu prijavu protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Dinka Pintarića, kojeg smatraju odgovornim što je gradski proračun ostao bez 1,63 milijuna kuna, iznosa gotovo jednakog godišnjoj naknadi za naplatu parkiranja u Sisku, a što je Parkcom u Sisku obavljao od  kraja 2007. godine. Istraga još uvijek nije dovršena.

Grad Sisak je 2007. godine odlučio početi s naplatom parkiranja u Sisku, te je raspisao natječaj na kojeg se javilo nekoliko tvrtki i sisačka Zadruga branitelja, osnovana baš s ciljem javljanja na natječaj. Najpovoljniju ponudu predao je zagrebački Parkcom koji je za godišnju naknadu za koncesiju ponudio 1,716 milijuna kuna, čak 716.000 kuna više od druge najpovoljnije ponude.

Zanimljivo je kako će Parkcom, tvrtka tada u vlasništvu Denisa Kadića i Alena Zulfikarpašića, u nepune dvije godine, 2007. i 2008., dobiti koncesiju za naplatu parkiranja u čak devet hrvatskih gradova – Zadru, Sisku, Novoj Gradiški, Kutini, Rogoznici, Pločama, Pakracu, Veloj Luci. Slučajnost ili ne, ali u svim tim gradovima i općinama tada su na vlasti bili ili HDZ ili njihovi koalicijski partneri.

Posao je odlično krenuo te je 2007. tvrtka prijavila 2,288 milijuna kuna prihoda , a već 2008. godine 13,7 milijuna kuna prihoda. I tu je s prijavljivanjem prihoda Parkcom stao, jer nijedan više financijski izvještaj ne postoji u bazama podataka. Tvrtka ulazi u blokadu u listopadu 2010., a likvidirana je 2013. godine. U nepune četiri godine naplate parkiranja Parkcom će ostati dužan mnogim gradovima i općinama, ali najviše Sisku – 1,63 milijuna kuna, a sve zahvaljujući tome što je gradska vlast dopuštala da od samog početka ne plaća konceisju sukladno ugovoru, obavlja naplatu i kad je tvrtka ušla u neprekidnu blokadu, itd.

Parkcom je, dakle, na natječaju koncesiju naplate parkiranja dobio krajem 2007. godine po cijeni od 1,716 milijuna kuna godišnje i to na deset godina. Bili su najpovoljniji od pet pristiglih ponuda, a sljedeća najpovoljnija je iznosila milijun kuna. Nakon potpisa ugovora 17. prosinca 2007. počeli su s naplatom parkiranja na 630 parkirališnih mjesta.

Ugovorom je bila predviđen rok jednokratne uplate cijelog iznosa koncesije, krajem svake godine, no taj rok niti jedne godine nije ispoštivan, a koncesija nije bila raskinuta. Prvu uplatu obavili su u veljači 2008., kasnivši nekoliko mjeseci. Zadnju uplatu Parkcom obavlja u ožujku 2010. godine, za treću godinu koncesije čiji je rok plaćanja bio 11. prosinca 2009. godine.

U listopadu 2010. dolazi do blokade računa tvrtke, kada je već bio izdan račun za 4. godinu koncesije uz rok plaćanja od 11.12.2010. godine. No, taj račun se stornira i sklapa, na sam Badnjak 2010. godine, dodatak ugovoru s Parkcomom kojim im se omogućuje da koncesiju sada plaćaju u 12 rata. Taj aneks potpisuje gradonačelnik Dinko Pintarić.

No, i tome unatoč Parkcom neće više uplatiti Gradu ni kune iako je formalno ubirao novac za parkiranje gotovo godinu dana od sklapanja aneksa. Ugovor je s Parkcomom raskinut tek 6. rujna 2011. godine.

Bivši gradonačelnik je na taj Badnjak 2010. aneksom iz ugovora izbacio i ugovoreno bankovno jamstvo na 10 posto iznosa koncesijske naknade, a uveo bjanko mjenice koje su, pokazalo se, već tada bile bezvrijedne jer novca na računu bilo nije. Novac od naplate parkiranja zadnjih godinu dana nije uplaćivan uopće na račun tvrtke.

Zbog svega toga u Gradu smatraju kako je bivši gradonačelnik, kao odgovorna osoba Grada, odgovoran što je Grad izgubio 1,63 milijuna kuna.

Zato smo i podnijeli kaznenu prijavu. – rekla nam je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP).

Dinko Pintarić (HDZ) je tada svoje poteze branio riječima kako je nastojao barem naplatiti što se može od tvrtke u teškoćama.

No, dok je Sisak čekao rujan 2011. da raskine ugovor s tvrtkom u problemima, Kutina i drugi gradovi ugovore su s Parkcomom raskidali već početkom te godine jer su uočili blokadu račun i opasnost za svoje proračune.

U Sisku je to učinjeno gotovo godinu dana nakon što je postalo svima jasno da Parkcom nema više mogućnosti otplaćivati svoje obveze, te da svoj novac od Parkcoma Grad Sisak neće nikad ni vidjeti.

Ono što je još zanimljivo u ovom slučaju jest i to da Grad Sisak, nakon što napokon raskida koncesijski ugovor s Parkcomom, prebacuje posao naplate svojoj tvrtki Komunalac. A Komunalac pak, kao savjetnika prilikom poslova naplate, na visoku plaću upošljava Miloša Šašeka, nekadašnjeg direktora Parkcoma, tvrtke s kojom, koji mjesec ranije, gradska uprava raskida ugovor jer im neplaćajem koncesije, u tom trenutku, duguje gotovo dva milijuna kuna. Kroz stečajni postupak Grad je uspio naplatiti nekoliko stotina tisuća kuna, no u konačnici je 1,63 milijuna kuna, nakon likvidacije tvrtke, moralo biti otpisano. A što god istraga koja traje godinama bude na kraju pokazala, taj novac je izgubljen.
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.