English
Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

PSD pokrenuo informativnu kampanju koja potencijalnim žrtvama trgovanja ljudima može spasiti život i budućnost!Hrvatska je zemlja podrijetla, tranzita i destinacije za žrtve trgovanja ljudima. Rizici za potencijalne žrtve ovog brutalnog oblika kriminalnog djelovanja povećavaju se povećanim migracijama. Turistička sezona, produljeni vikendi, praznici, sportski događaji, zabavne i kulturne manifestacije zbog masovnih kretanja tranzitnim koridorima u pravilu stvaraju veće prilike za trgovce ljudima, koji izgubljeni u masi pokušavaju neometano prevesti osobe do krajnje destinacije, odnosno odredišta eksploatacije žrtava. 

Iz tog razloga, Udruga Partnerstvo za društveni razvoj je na vrhuncu sezone, u suradnji s Hrvatskim autocestama i uz podršku Hrvatskog radija pokrenula akciju informiranja potencijalnih žrtava trgovanja ljudima i svjedoka, upozoravajući na opasne situacije i ukazujući na besplatne brojeve za pomoć i hitnu intervenciju. Informativne kartice će se od 25. srpnja do 31. kolovoza putnicima dijeliti na naplatnim postajama diljem zemlje, a posebno na najfrekventnijim lokacijama uz obalu, kroz Slavoniju i Istru te u blizini graničnih prijelaza.

U razdoblju od 2005. do 2013. godine na prostoru Republike Hrvatske ukupno je identificirano 112 žrtava trgovanja ljudima, od kojih su većina ženske osobe (83%). Najčešći tipovi eksploatacije su seksualna i radna, a uz to se još javljaju i prisilna prošnja te prisilni brak. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorili su se novi putevi za trgovce ljudima i stvorile veće opasnosti za potencijalne žrtve, a značajan izazov predstavlja i ekonomska situacija koja mlade ljude, u potrazi za poslom, tjera na rizično ponašanje i odlazak u nepoznate destinacije bez dovoljno spoznaja o tome gdje i kako idu i što ih tamo čeka.

Većina kopnenih koridora tzv. balkanske rute organiziranog kriminala ide upravo kroz Republiku Hrvatsku, pri čemu se potencijalne žrtve zadržavaju na teritoriju RH od nekoliko sati do nekoliko mjeseci, ovisno o tome je li Hrvatska država tranzita ili država eksploatacije. Instrumenti pomoći žrtvama trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj postoje, ali nisu dovoljno iskorišteni zbog slabosti u sustavu identifikacije žrtava trgovanja ljudima s jedne strane, te zbog česte neosviještenosti potencijalnih žrtava o situaciji u kojoj se nalaze i pomoći koja im stoji na raspolaganju.

Cilj ove kampanje je doprijeti do žrtava i svjedoka te im ukazati na brojeve za pomoć i hitnu intervenciju, ali i podići opću svijest javnosti o ovom problemu. Uz dijeljenje informativnih kartica koje će zaposlenici Hrvatskih autocesta provoditi na naplatnim postajama, kampanja obuhvaća jumbo plakate postavljene na različitim lokacijama diljem zemlje te informativne spotove koji se više puta dnevno emitiraju u HR mreži koja obuhvaća dva nacionalna i osam regionalnih programa Hrvatskog radija.

Kampanja koju u Hrvatskoj koordinira Partnerstvo za društveni razvoj dio je aktivnosti koje se provode u četiri zemlje (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija) u okviru projekta Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!, financiranog od strane Europske komisije - IPA Civil Society Facility. Nositelj projekta je organizacija ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima iz Beograda, a partneri su još MFS EMMAUS (Bosna i Hercegovina), Otvorena porta – La Strada (BJR Makedonija), NHC – Netherlands Helsinki Committee (Nizozemska), ALC – Accompagnement, Lieux  d’Accueil, Carrefour educatif et social (Francuska) i CCEM – Committe Contre L’Esclavage Moderne (Francuska).
Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.