Login
Početna
Integrityobservers.eu
Integrity observers

Ova web stranica izrađena je uz potporu
Europske unije i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH. Više...

Javna nabava - baza

Razumije li civilni sektor sukob interesa?

Za vrijeme mandata predhodnog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zorislav Antun Petrović kao član Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje je trebalo odlučivati o sankcijama čelnicima javnih poduzeća i tijela javne vlasti,  istovremeno je vodio edukacije o sukobu interesa u istim tim tijelima i javnim poduzećima.

Iako je izjavio da nikada nije primio honorar od ni jednog javnog poduzeća, na pitanje Munira Podumljaka da li je udruga u kojoj je tada bio predsjednik, Transperency International Hrvatska, primila donaciju od tih javnih poduzeća, Zorislav Antun Petrović je odgovorio potvrdnio, opravdavajući se: „jedno je honorar, drugo je donacija“.

Načela suzbijanja sukoba interesa kažu da ako je „osoba/dužnosnik utjecao odnosno mogao utjecati na odlučuivanje, da se ista radnja smatra sukobom interesa“, i upravo ova situacija najbolje opisuje razumijevanje sukoba interesa u društvu i procesuiranje predmeta, odnosno dužnosnika koji su se ogriješili o zakon. Ako oni koji bi trebali štititi javni interes, odnosno predstavljaju posljednju barijeru protiv zloupotrebe vlasti, poput civilnog društva specijaliziranog za borbu protiv korupcije, ne razumiju sukob interesa odnosno i sami sudjeluju u dizajniranju interesnih mreža, onda je teško očekivati da će dužnosnici i političari sami sebi ograničavati moć, odnosno procesuirati sami sebe.

Razgovor je to koji se odvio jutros u u emisiji prvog programa Hrvatskog radia U mreži prvog, urednika i voditelja g. Milorada Šikanjića. Gosti emisije bili su izvršni direktor udruge Partnerstvo za društveni razvoj, g. Munir Podumljak i član Upravnog odbora Transparent Internationala, g. Zorislav Antun Petrović, a tema su bili prije par dana objavljeni rezultati istraživanja udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Sukob interesa i nespojivost dužnosti.
 
Emisiju u cjelosti možete poslušati ovdje:

 

Ova web stranica izrađena je uz potporu Europske unije i
Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH.


Sadržaj ove web stranice odgovornost je Partnerstva za društveni razvoj.